Címkék

, , , ,

Henri de Toulouse-Lautrec: Az autóvezető (1896)

Ki tudta, hogy a máig is legfontosabb státusszimbólum első művészi ábrázolása épp Toulouse-Lautrectől származik? Már ha nem beszélünk az autó megjelenése előtti, egészen pontos és realisztikus víziókról, elsősorban Leonardo da Vinci és Dürer keze által.

Da Vinci autómodellje

A jármű maga alig látszik a litográfián, a kormány elég szimbolikus utalás rá, és a főszerep a száguldás mámoráé, az új életérzésé – egy új világ kezdetéé. A kép készítése épp egybeesik az első Ford T-Modellek gyártásának kezdetével, amikor még csak a leggazdagabbak (értsd: országonként körülbelül 10 család) rendelkezhettek gépkocsival.

A vezető Gabriel Tapié de Céleyran, Henri unokatestvére, egyike a legelső francia autótulajdonosoknak, illetve szinte az egyetlen az egyébként konzervatív arisztokrata családból, aki értékelte és támogatta Lautrec művészetét. A kettejük közti bensőséges kapcsolat érződik az ábrázoláson is – oké, elég bumfordi alak, de mégis szerethető, inkább szeretetteli iróniával, mint kritikával ábrázolja Lautrec a büszke autótulajdonost. Aki nem csak büszkén vezeti járgányát, de kicsit be is van tojva a fékeveszett sebességtől, amit még kissé nehezen tud kontrollálni. Persze kíváncsiságból azonnal megnéztem a Képes Járműenciklopédiában, mi volt ez a fejleszaggató sebesség, amikre ezek az első motoros autók képesek voltak, hát maximum 10 km/h. Ez az a veszett száguldás, ami Gabrielt a kormány görcsös markolására, megfeszült, összeszorított ajakkal való koncentrációra készteti, és amit Lautrec is elmosódó tájképpel, dinamikus, átlós kompozícióval és párhuzamos vonalakkal érzékeltetett.

Az unokatesó még jól fel is öltözött a süvítő menetszél ellen – alakjának tökéletes ellenpontja a finom, kellemes megjelenésű, könnyű elegáns ruhába öltözött nő, aki a kutyáját sétáltatja az út mellett. Ez lehet még egy utalás az autó birtoklásának és az azzal való vagánykodásnak a csajozós aspektusára, annak szexista jelentéstartalmaira is. Változnak az idők, és egyben mégsem.

Reklámok