Címkék

, , , ,

James Turrell: Roden Crater (1974-?)

Nincs itt semmi látnivaló – talán nem is lesz. Az amerikai művész 1977-ben vett egy telket a Grand Canyon közepén, egy kihunyt tűzhányó körül, hogy megvalósíthassa nagyszabású művét, egy  obszervatóriumot – nem kevesebb, mint 20 millió dollárból. A nagyvonalú támogatások ellenére a teljes megvalósításhoz szükséges összeg még mindig nem gyűlt össze, úgyhogy addig marhákat tenyészt a környező farmon. Így legalább banki kölcsönt is felvehet a földre, mert valamiért a kráterek műalkotáskénti felhasználására még nem dolgoztak ki külön kategóriát. Turrell 72 éves, emiatt igen kérdéses, megvalósul-e egyáltalán valaha akármi is.

De mi???

Turrell célja, hogy a kráterben olyan tereket és építészeti megoldásokat hozzon létre, amelyek által az égi jelenségek szabad szemmel is megfigyelhetővé, a valódinál sokkal intenzívebb látványossággá váljanak. Például egy hatalmas kőtömb köré tervez egy alagutat, amelyből a Holdat, egy másikból a felkelő Napot lehet észlelni. Minden évben napforduló idején (igen, évente kétszer) a Nap épp az alagút tervezett bejáratánál fog felkelni, így képe az alagúton keresztül a monolitra vetül. Még különlegesebb, ritkább eseményre vágyók kedvéért pedig a Hold 18,6 évenként a fordított képét vetíti a kőtömb másik oldalára.

A művész munkáira jellemző, hogy nem a fényről szólnak, nem is a fény felhasználásával világít rá valamire, hanem a műalkotás maga a fény. Kvéker családból származik, és hite mindig is meghatározta a az univerzummal való kapcsolatát. Gyerekkorában a nagymamája azzal a tanáccsal látva küldte be a szertartásra, hogy “Menj be és üdvözöld a fényt.” – ő ezt nem csak képletesen értelmezte, a fény fizikai jelenléte egész egész életében teljesen lenyűgözte. A csillagvizsgálóval is az a fő célja, hogy az égi jelenségeket, ezáltal a Mennyországot lehozza az embereknek a Földre. Bábeli aspirációk, és a bibliai előképből sejtjük, hogy kicsi az esély a sikerre. Ha valaki mégis úgy gondolná, hogy a megvalósulásához csak az ő támogatása szükséges, támogathatja a Roden Crater honlapján – és akkor ha elkészül, már csak a repülőjegyet és a belépőt kell megváltani.

Reklámok