Címkék

, , , ,

Eugéne Atget: A volt Chanac Gimnázium (1900)

Atget annak a kornak a fotóművésze volt, amikor a műfaj a legdinamikusabban fejlődő korszakát élte, és ami olyan divatos ma is – gondoljunk itt akár a Fortepan és a régi városképek népszerűségére, vagy arra, hogy hányan készítenek ma csúcsszupermodern gépekkel, nagy sikerrel ilyen hatású fényképeket. De számomra Wes Anderson is ezt a világot hozza vissza (nem is csak a Grand Budapest!), egyfajta fantasy-belle époque hangulatot.

Atget képeinek az az egyik érdekessége, hogy már akkor, a századfordulón is nosztalgikusnak számítottak, amelyek egy letűnt vagy letűnőben levő kort örökítenek meg. Célja az volt, hogy a brutálisan gyors modernizáció miatt éppen eltűnőben lévő régi épületeket, majd örökre eltűnő hangulatokat örökítse meg. Annak ellenére, hogy az ő korában a módszere még tényleg úttörő volt, egészen egyedi és művészi meglátással (ráadásul sokkal bonyolultabban lehetett ezeket a képeket kivitelezni, mint manapság – általában hajnalban kezdett lőni, hogy még a napfényben befejezhesse egy képét), nem vallotta magát művésznek, műveit pedig csak dokumentációnak. Pedig előbb-utóbb elkezdtek a legnagyobb képzőművészek is érdeklődni a képei iránt, és sokan műtárgyként akarták megvásárolni őket – például Matisse, Picasso és Man Ray is. Amikor Man Ray (szintén fotós) szerette volna a magazinja borítóján szerepeltetni az egyik képét, Atget kikötötte, hogy jó, de a neve ne szerepeljen rajta. Valószínűleg meg sem fordult a fejében, hogy utólag majd őt tekintik a szürrealista képzőművészet és a modern fotóművészet egyik legfőbb előfutárának.

Tevékenységével tehát nem csak megadta a tiszteletet a régi Párizs építészetének, arcainak és szakmáinak, hanem egy azóta is virágzó műfajt teremtett. Több mint száz év távlatából különösen izgalmas felkeresni azokat a helyeket, amiket megörökített, és felfedezni olyan dolgokat, mint hogy például a Rue de Biévre 12-ből, a Chanac Gimnáziumból a kisfiú már eltűnt, viszont a képi rímként szereplő szobor azóta is ugyanott áll:

És csak most látom, hogy ezeknek a helyeknek a felkeresése nem csak az én fejemben fordult meg, Christopher Rauschenberg pont ugyanezt csinálta – végigjárta az Atget által megörökített helyeket, majd 75 ehhez hasonló képpárt publikált:

Akinek van kedve, már kezdhet is tovább keresgélni, mi hogy néz ki ma, például ezek közül – sok szeretettel várom a megfejtéseket!