Címkék

, , , ,

Lajos und Odon  - Jozsef Rippl-Ronai

Rippl-Rónai József: Lajos és Ödön (1918)

Két testvér, megint a hasonlóságok és a különbségek, aminek már maga a téma önmagában is szimbóluma lehet. Hiszen amint meglátunk egy testvérpárt, rögtön elkezdjük őket összehasonlítani, nem? “Le sem tagadhatnák egymást”, vagy “ki gondolná, hogy…”. És még érdekesebb tud lenni ennek a gondolatmenetnek a (tényleg zseniális) művészi bemutatása.

Lajos a baloldali, elegáns öltönyben, nyakkendő, fehér ing, kalap, minden, ami kell egy tisztességes pénzügyigazgatósági számvizsgálónak. Jó, Ödön is elegáns, ott a kalap meg a csini ruha, de sokkal bohémebb módon, a virággal meg a kicsit idétlen csokornyakkendővel. Pedig ő sem művész, hanem állomásfőnök a MÁV-nál, de látszik, hogy lelkileg sokkal közelebb állt festő bátyjához, Józsefhez, mint az irodista Lajoshoz.

Az ellentéteket a színek nyelvén is el lehetne mesélni, hiszen az egész kép a színfoltokon alapul (Rippl-Rónai jellegzetes kukoricás stílusában, ami talán legközelebb a Pissarro-féle pointillizmushoz áll): a háttér, az mindegy, legyen mondjuk szürke – a lényeg a figurákon van, mindkettő nagyon hasonló, de az apró különbségek végül éles ellentétté állnak össze. Például mindkettő öltönyös, de nem mindegy, melyik fekete, és melyik fehér. Mindkettőnek van nyakkendője, de nem mindegy, milyen. Mindkettőnek van egy kis piros színfolt az öltözékében, de nem mindegy, mi – nyakkendő vagy virág.

Ödön vasutas létére igazi műértő volt, és egyben József egyik leglelkesebb támogatója -a családban szinte egyedüliként ismerte el bátyja újító törekvéseit. Szűk anyagi kereteihez képest nem csak támogatta, de korlátlan utazási lehetőségeit kihasználva kiállításokat is szervezett neki és műgyűjtő tevékenységbe kezdett. Kaposvári tárlatain olyan festők között mutatta be Rippl-Rónai műveit, mint például Ferenczy Károly, Szinyei Merse Pál, Vaszary János vagy Kernstok Károly. Olyan ügyesen barterezett a műtárgyakkal, hogy végül saját múzeumot is alapíthatott, a hagyatékában 540 modern magyar és 41 külföldi alkotással, illetve 70 régi képpel – puszta elhivatottságból, közben sosem gazdagodott meg.

Rippl-Rónai Ödön gyűjteménye.jpg (90374 bytes)

Ez pedig Rippl-Rónai József és Ödön

Reklámok