Címkék

, , , ,

Jeff Koons: Made in Heaven (1990)

Nehéz eldönteni, hogy ez valami vicc, vagy Jeff Koons komolyan gondolta, de végül arra jutottam, hogy halálosan komolyan, pláne látva, mennyire beleélte magát a sztoriba Cicciolinával. Igen, Bugyingó Cicciolina, aki akkoriban befutott pornósztár ÉS parlamenti képviselő volt Olaszországban.

Koons nem sokkal a ’90-es Velencei Biennálé előtt ismerte meg Staller Ilonát, és nem csak kiszemelte a biennálés kiállítása fő múzsájául, hanem alaposan bele is zúgott. A kiállításon a Made in Heaven sorozat részeként Jeff és Ilona különböző erotikus pózokban került bemutatásra, változó médiumokon – ez például egy litográf plakát. De van szobor is:

Ilona On Top (Rosa)

… és fotó:

Nem tudunk a giccsesnél giccsesebb pornójelenetek láttán nem arra gondolni, hogy Koons kifigurázza a műfaj státuszát a mai világban (hogy mennyire uralkodó a médiapiacon, és többnyire már férfiak és nők is etalonnak tekintik szexuális viselkedés terén, pedig legalább annyira borzalmasan teátrális és hamis, mint a műveken bemutatott idill), de nem! Ilyeneket mondott a sorozattal kapcsolatban, hogy például a művek amolyan kortárs “Jézus Szent Szíve”-ként értelmezhetőek, és hogy az ihlet a (néha már eksztázisszerű) vallásos áhítatot bemutató barokk festményekből származik. Annyira komolyan vette a sorozat és az ő kapcsolatuk szentségét, hogy megkérte Cicciolina kezét, össze is házasodtak, de a kisfiuk, Ludwig születésekor már nem is voltak együtt. Koons egy közeli barátja így kommentálta a házasságot: “Olyan volt, mintha azt érezné, hogy a “Made in Heaven” nem lenne autentikus, ha nem házasok. Ez erkölcsi kérdés volt számára.” Szegény. Innentől kezdve évek mentek el a Ludwig feletti pereskedésben (Koons nagyon gyerekcentrikus egyébként), Cicciolina pedig tovább folytatta extrém performanszait, például Szaddám Husszeinnek nyilvánosan felajánlotta, hogy szexel vele, ha szabadon enged Irakban fogva tartott külföldieket (mindenki abban segít, amiben tud…).

Tehát Koonsnak nem igazán sikerült a lelki és testi, égi és földi szerelem megvalósítása. Szerintem a bemutatása sem, de mindenki döntse el magának.

Reklámok