Címkék

, , ,

Lakner Antal: Bundesberg (2005)

Szegény, szegény berliniek, milyen unalmas a domborzatuk – építsünk nekik egy hegyet! Gondolt egyet Lakner Antal, majd nagyon akkurátusan, minden részletre ügyelve megtervezte a Bundesberget, a nem sokkal korábban bezárt Tempelhof repülőtér közelében – sípályával, hegyi tóval, hegymászófallal, egy alaposan kidolgozott hulladékfeldolgozási terv részeként.

Ez a hegyépítési mánia nála családi vonás, hiszen már dédnagybátyja, Lakner Hugó is jeleskedett a téren, a 19. század közepén. Ő volt ugyanis, aki megtervezte Budapestre a Gellérthegyet – a mára emblematikus, világhírű városrészt, bizony! Hogy miért is nincs erről semmilyen emléktábla, és egy ilyen géniusz nevére miért nem emlékszik senki? Ja, mert kamu a sztori. Viszont Lakner Antal nagyon szépen kidolgozta az egészet, még archív cikkekkel is illusztrálva. Érdemes elolvasni teljes terjedelmében is.

Külön mulatságos, ahogy a Bundesberg-koncepciót a Gellérthegy analógiájával erősíti, például képeslapokon mutatja, milyen vonzó lenne Berlin az új látványossággal:

Szóval minden részletre ügyelt, kidolgozta a teljes koncepciót, a berlini főpolgármester még gratulált is Laknernek az eredeti ötlethez, de különösebb visszhangot nem kapott. Viszont 2009-ben egy német tervező, Jakob Tigges előállt egy gyanúsan, szinte megszólalásig ugyanolyan hegy tervével, amit meg annál jobban felkapott a német és nemzetközi média, mindenki teljesen odavolt Tigges zsenialitásáért és kreativitásáért. Akkor is, ha egy-egy kommentben megjegyezték, hogy ez bizony koppintás Laknerről, egyesek még szerkesztőségekbe is írtak korrektúráért, viszont ezt az ügyet már egy újságíró sem volt hajlandó felkarolni. Oké, végülis nem valósult meg egyik sem, de valahol ez akkor is egy tipikus, szomorú történet. Szerencsére Laknernek rengeteg, hasonlóan hasznos és funkcionális terv van a tarsolyában, mint például az isztambuli metróhálózaté vagy a spermaszínező teáé.

Reklámok