Címkék

, ,

TestTitle

Jürgen Da Vaz: TestTitle (évszám nem ismert)

Ez mi, valami mérnöki rajz, amit berakott a tervező az ArchiCad-be, és még gondolkodik a koncepción és a címen? Á, nem, ez is művészet, és ez a címe és kész (TestTitle = „TesztCím”). Da Vaz nem szarakodik a címekkel (igaza van! Nekem is mindig az a legnehezebb…), néhol berak utólag egy évszámot pár évtizeddel később, vagy egy kérdőjelet, vagy egyszerűen „untitled” lesz.

A másik sarkalatos kérdés, hogy mik ezek a vonalak, amik leginkább építészeti vázlatnak illenek be, és mitől lesz ez művészet. Például pont attól, hogy ilyen trükkösen át tud verni minket. Látunk sok egymásra halmozott, teljesen absztrakt vonalat, amik végül a nagy kuszaságukban mégis valami grandiózus rendszerré állnak össze, nagyon dinamikus térhatással. Tényleg, ebben is már inkább építészetre emlékeztet – engem leginkább a szicíliai lángoló barokk épületekre, főleg templomokra, amik teljesen fekete lávakőből épültek, de mégis elképesztően díszesek és túlburjánzóak.

Mint Da Vaznak ezek a rajzai is, amik a csupán fekete és fehér színek ellenére valami egészen harsányak képesek lenni (csak sajnos nincs jobb kép egy művéről se sehol).

Nem kell szégyenkezni, ha nem sokat tudunk róla, mert igencsak szegényes információanyag áll rendelkezésre vele kapcsolatban az interneten. Viszont a Kiscelliben volt 1998-ban egy kiállítása (“A semmi öröme” címmel – és milyen találó!), és az ehhez tartozó katalógusból nagyon izgalmas dolgokat tudhatunk meg a ma 69 éves művész életéről – pl.:

„1947: Jürg nem fogadja el anyja kosztját és egy ismerőshöz adják Thurgau kantonba.” (Minden tiszteletem az anya idegzetének, hogy 1 évig ilyen szépen kibírta…)

„1950: Nem akar óvodába menni.” (Ja, az más, akkor nehogy.)

„1952: […] Frau Adler kérdésére, hogy mi szeretne lenni, ha nagy lesz, azt válaszolja, hogy: <<szövetségi tanácsos>>.” (Sajnos nem jött össze.)

„1958: Az első bicikli. Biciklibalesetek.” :(((

Na jó, még sokáig tart, lényeg, hogy igazi gyöngyszemeket lehet találni – aki nem hiszi, járjon utána.

Reklámok