Címkék

, , , ,

Joan Miró: Harlequin karneválja (1924-26)

Ezt a képet még az első munkahelyemen, visszaélve az ingyen nyomtatás által kínált lehetőséggel, kinyomtattam, és kiraktam a szobám falára. És azon gondolkodom, hogy most is megteszem ugyanezt, csak nem a csórómagyar lehúzós módszerrel, hanem nyomdában, jó minőségű papírra, és a gyerekszobába rakom ki. Mert ez pont az a fajta művészet, amit szerintem nagyon jó, ha valaki kicsi korától kezdve tanulmányozhat, és ahogy egyre nagyobb lesz, újabb és újabb jelentésekkel telítődik. Ráadásul ha valaki kisgyerekként ilyen művekkel találkozik, valószínűleg elkönyvelheti magában, hogy a képzőművészet menő és izgalmas dolog.

Általában két tábor van Miróval kapcsolatban, amik közül én már bevallottan az elsőbe tartozom, és amelyiknek az ellentábora azt mondja, hogy az ő művészete infantilis hülyeség. Amitől Miró lehet, hogy nem is annyira sértődött volna meg, mert tulajdonképpen a szürrealizmus mottója is lehetne, hogy „a világ infantilis hülyeség” (miután az első világháború során ráébredhettek arra, hogy a racionalitásba vetett vallásos hit milyen irracionális és pusztító tettekbe sodorhatja a világot, aminek ráadásul korántsincs vége, csak még brutálisabb borzalmakhoz vezet).

Miró alaposan szétszedi a világot darabjaira, de nem is csak a világot, hanem magát a művészetet is. Ezért nem is lehetett őt besorolni semmilyen addig létező művészeti irányzatba, mert mindegyiknek fellelhető a nyoma az alkotásaiban – kicsit fauve, kicsit kubista, néha szinte klasszikus, csak aztán mégse bírja ki, hogy ne rondítson bele valamilyen firkával, mégsem mondhatjuk azt, hogy összegzi ezeket az irányzatokat, mert inkább szétcincálja őket. Talán erre mondta azt, hogy „meg akarom gyilkolni a festészetet”. Ugyanígy a képein látható elemek is a világ létező dolgai, csak kiszakítva az eredeti kontextusukból, új kölcsönhatásokba helyezve. Aztán lehet, hogy nem tudnak mit kezdeni egymással, vagy akár valami egészen új, forradalmi dolog születik belőlük. Körülbelül mint az őrült tudós dolgozószobájában.

Reklámok