Címkék

, , , , , ,

Leonardo da Vinci: Hermelines hölgy (1489-90)

Na jól van, de ne kamuzzál már, akkor most hogy volt ez a hermelin-ügy, komolyan. Oké, tehát ezt már tényleg Leonardo festette, ez az összesen négy női portréjának az egyike (igazából mind a négy elég híres). A modell Cecilia Gallerani, aki ekkoriban Ludovico Sforza milánói herceg szeretője volt. Sforza pedig egyben Leonardo munkaadója.

A képen lévő hermelin jelentése már a korabeli pletykák szerint is eléggé egyértelmű volt: ugyanis Sforza beceneve „A Fehér Hermelin” volt, miután megkapta A Hermelin Rendjének (baromi jó nevek, nem?) kitüntetését a nápolyi királytól. Tehát a csajszi nyilvánvalóan a hercegét babusgatja.

Még izgalmasabb összefüggések derültek ki a festménnyel kapcsolatban kb. fél éve, amikor is ügyes és okos francia tudósok egy speciális technológiai eljárással (úgynevezett Layer Amplification Method) felfedték az összes réteget egyesével a vásznon. Ezáltal kiderült, hogy ez a hermelines hölgy igazából már a harmadik verzió, mert Leonardo újra- meg újrafestette a portrét – nem volt valami határozott alak… vagy csak a megrendelő volt szeszélyes? Így néz ki a három verzió, időrendben:

The Lady with the Ermine

Azon a rosszmájú megjegyzésen túl, hogy az első képen aránytalanul kicsi a nő keze, a másodikon csak aszott, a harmadikon meg túl nagy (semmi baj, Leo, lehetsz attól még híres festő), elgondolkodtató lehet, hogy miért lett fontos először a hermelin feltüntetése, majd annak „szelídítése” és „ártatlanítása” szép fehérre. Előbbi vagy azért történhetett, mert a festő mintegy képi játékként festette rá a kapcsolatra való utalásként, vagy mert signora Gallerani akarta így egyértelműsíteni a nép szemében afférját a(z egyébként házas) herceggel. Valószínűleg maga Sforza volt az, aki aztán a szürke hermelin kifehérítését kérte, egyrészt mert ez a portré azért valamivel hízelgőbb róla, mint a kis sunyi szürke, másrészt így könnyebben elvonatkoztatható tőle. A hermelin ugyanis a tisztaság szimbóluma – az az állat, amely inkább meghal, minthogy összepiszkolódjon a bundája. Na persze, a tisztaság és az ártatlanság, mint a szeretőket tartó herceg.

Reklámok