Címkék

, , , , ,

Bartolomeo Bimbi: Narancsok, lumia narancsok, citrusok és zöld citromok (1715)

Ez igazából egy hatalmas festmény, kb. 2×2 méteres, és iszonyú jó nézni, nyálcsorgatva, sokáig. Alapból nem tűrnék meg egy barokk festményt a lakásomban, de Bimbi kedvéért, na jó, kivételt tennék.

Lehet itt is kérdezősködni, hogy ez most inkább szép vagy hasznos, botanika vagy művészet (esetleg sima dekoráció?) – igazából nem kell eldönteni. Bimbi fő megrendelői a Mediciek voltak, akik leginkább amiatt szerették, hogy ilyen pontosan meg tudta festeni a különböző fajta citrusokat, érezhetően főleg dokumentációs céllal. Sőt, nem is csak a dokumentáció volt a fontos (tehát bemutatni, hogy tessék, kertünk gyümőcse), hanem a precíz növénytani besorolás is, onnantól kezdve, hogy minden gyümi mellett ott a levele, virága, tehát minden fontos ismertetőjegye, fel vannak címkézve, alul pedig a pontos latin nevük olvasható. Ehhez elengedhetetlen volt, hogy Bimbi ne csak jó művész, hanem képzett botanikus is legyen – a reneszánsz polihisztor eszméje még ekkoriban sem halt ki. Mindezt tökéletesen szimmetrikus elrendezésben, antik szobrokkal, madarakkal, amik meg az esztétikai igényeket elégítik ki. (Mindezek ellenére egyáltalán nem egy sztárról van szó, szinte semmit nem tudunk róla…)

Bár Firenze ekkoriban is a mediterrán égöv alá tartozott, gyanús lehet, hogy ennyi féle egzotikus gyümölcs azért mégsem termett ott. Ez nem azért van, mert a megrendelő a vágyait a vászonra projektálta, nem, a Medicieket ismerjük, hogy nem voltak kispályások, a fajok egy részét importálták vagy ő maguk keresztezték ki a kertészeteikben. És a gyűjteményt nem csak pontosan fel akarták térképezni, hanem büszkék is voltak a teljesítményükre, legalább ilyen fontos volt nekik, hogy valaki egy grandiózus festményen szépen bemutassa őket a világnak.

Na, ki hányfélét tud felismerni a képen látható fajtákból?

Reklámok