Címkék

, , ,

P1020131

Kristály Buddha (Kr.u. 200 k., Lavo, Thaiföld)

Ez a kis szobor Thaiföld egyik legértékesebb műkincse, Chiang Mai legrégebbi kolostorában, Wat Chiang Manban található, annak alapítása óta (i.sz. 13. század). Ha valaki van olyan szerencsés, hogy személyesen is meglátogathatja, ennyit láthat belőle:

P1020129

A bal oldali az. Tehát nem kifejezetten mutogatásra szánták. Sokkal ismertebb védelmező ereje, állítólag megvédi a várost a katasztrófák ellen. Ez a hiedelem egy 14. századi történet alapján alakult ki: a szobor ekkoriban Jamadhevi, Haripunchai királynője tulajdonában volt, akinek komoly háborúkat kellett vívnia a birtoklásáért, és túlélte a város felégetését is, innentől fogva amulettként tekintenek rá. Végül Mangrai királynak sikerült megszereznie, és Chiang Maiba vitte. Azóta minden évben április elsején megünneplik, hogy sikerült megszerezni.

A legenda szerint egy város boldogulásának még az a szükséges és elégséges feltétele, hogy a másik, jobboldali Márvány Buddha-szobrot is birtokolja, ami még régebbi, kb. 2500 éves, és Ceylonról származik. Ezt azért tisztelik, mert esőt hoz, és a száraz évszak végén rendezett Songkran fesztiválon mindig kitüntetett szerepe van. Valószínűleg emiatt is olyan fontos ez a két kis szobor, mert olyan erőket tulajdonítanak nekik, ami egy ilyen trópusi országban a legfontosabb: a természeti katasztrófák elleni védelem és a csapadék a bőséges terméshez.

Reklámok