Címkék

, , ,

John Constable: A salisburyi székesegyház (1823)

1823-ban festette, akkor született Petőfi. A Kékes pedig 1014 méter magas. Magyarország területe 93.000 négyzetkilométer. De tényleg, miért kell nekem ilyen adatokat fejből tudnom??? Éljen a magyar közoktatás. Beszéljünk inkább a képről. Ígérem, számok nélkül.

Turnerrel nem csak az kötötte össze, hogy 19. századi brit tájképfestő volt, nem csak kortársak voltak, hanem együtt indították meg a modern tájképfestészet mozgalmát. Az új irányzatra a természet beható megfigyelése, az ösztönös, saját megérzések és látásmódok alapján történő festészet, a fény, a nap, a felhők stb. hatása a táj színvilágára és hangulatára, meg ilyesmik voltak leginkább jellemzőek.

A salisburyi székesegyházról több képet is festett, ezek jelentik a pályájának csúcsát, ezek a legismertebb munkái. Csak mutatóba, ennyi féle kép ugrik fel, ha rákeresünk: https://www.google.hu/search?q=constable+salisbury&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=e-bVVO_uM4KBywO7l4LYBw&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1024&bih=475

Constable a festményeihez nem csak leült és megszerkesztette a kompozíciót, hanem meteorológiai megfigyeléseket, felhőtanulmányokat végzett, és mindent nagyon pontosan feljegyzett a természettel és az időjárással kapcsolatban. Ez az alaposság a fenti képén is érződik – bár a kompozíció tényleg akkurátusan meg van tervezve, középen a katedrálissal, amit a fák szivárványszerűen kereteznek, nem érződik, hogy erőltetetten mesterkélt lenne. Inkább frissességet, valódiságot sugároz. Vannak rajta tehenek meg emberek is, de inkább csak biodíszletként, a főszereplő maga a természet. Rousseau után („Vissza a természethez!”) szabadon. Valószínűleg ez a természet-mozgalom elengedhetetlen volt a 19. századi tájképfestészet fejlődéséhez, a barbizoniaktól az impresszionistákon át a poszt-impresszionizmusig. Na meg a satöbbi.

Reklámok