Címkék

, , ,

Vilhelm Hammershøi: Ida levelet olvas (1899)

Hammershøi, ja, persze, ismerem, az a híres… na, aki azt a hogyishívjákot festette, mondd csak, már itt van a nyelvemen… Na, az, az, ugye!

Pedig a dánok biztosan nem így gondolkodnak róla, ő a leghíresebb dán festő, a londoni Sotherby’s aukcióján például 2012-ben 1.700.000 fontért kelt el az Ida levelet olvas című műve – dán rekord. Lehetne akár a második leghíresebb skandináv festőnek (Munch után) is nevezni, vagy a dán Whistler anyja fiának:

Frederikke Hammershøi, a művész anyja (1871)

Ugye?

De nem játszom az agyam, én is csak onnan ismerem, hogy kedvenc celebem, Michael Palin nem is olyan régen dokumentumfilmet forgatott róla – kicsit langyos a megszokott utazós filmjeihez képest, de azért kellemes:

Művészete leginkább a pre-IKEA skandináv szobabelsőkről és ugyanannak a nőnek (aki a felesége, Ida) a hátulról bemutatott portréjáról ismert. Azt sem mondhatnánk, hogy pszichedelikus színpalettával dolgozott – a fakó szürkék, feketék, fehérek, és néha sárgák és zöldek már inkább jellemzőek rá. Nem csak a színei miatt, de úgy általában is a képeit áthatja a melankólia és szomorúság – nem is nagyon volt népszerű még a halála után sem, csak mostanában kezdik sztárolni, számos sikeres nemzetközi (pl. Musée d’Orsay – Párizs, Guggenheim – New York) kiállítás után.

Miért fordít mindig hátat neki a felesége? Miért ilyen kimért és hűvös az egész hangulata? Mintha folyamatosan feszültség állna fenn, vagy veszekedtek volna, vagy fél tőle a felesége, vagy fordítva, de valami nincs rendben – nektek nincs ilyen érzésetek? Ez még megspékelve azzal a letisztultsággal, puritánsággal, eleganciával és minimalizmussal, ami nem csak az ő festészetére, de úgy általában Skandináviára jellemző. Le sem tagadhatná a hazáját.

Nekem az nagyon tetszik benne, hogy meg sem próbálja erőltetni a harmóniát – a szereplők örök nyugalomban, de nem boldogságban élnek (ld. Mester és Margarita). De nem magyarázza meg az okát, cselesen nyitva hagyja nekünk a kérdést, hogy belevetítsük, nekünk milyen érzéseink, emlékeink vannak egy-egy ilyen hangulat vagy jelenet kapcsán. Tehát?

Reklámok